Suriye'de yaşanan çatışmalar bu ülkeyle aramızdaki yıllık 2 milyar doları bulan ticaret köprüsünü de yıktı. Elçilik faaliyetlerini durdurdu. THY de ülkeye yaptığı uçuşları durduracağını açıkladı. Yaşanan bu gelişmeler ülkede faaliyet gösteren Türk işadamlarını etkiliyor. Edinilen bilgiye göre, Suriye'de kayıtlı 823 Türk firmasının 350'sinin faaliyeti durdu, 200'den fazla işadamı da Türkiye'ye geri döndü. Yaşanan tablo en fazla bin kilometrelik sınır boyunda yer alan küçük esnafı vurdu. Cirolarının yüzde 80'inin son 4 ayda eridiğini belirten Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Özçiloğlu, Suriye'deki en yakın yerleşim yerlerinden bile haber alınamadığını ifade etti. Özellikle Suriye üzerinden diğer ülkelere gerçekleşen ihracatın da sekteye uğradığını ifade eden Özçiloğlu, "Bölgede can güvenliği kalmadı. Bu durumda ticaretten söz etmek mümkün değil. Özellikle küçük esnaf çok ciddi zarar gördü" dedi.
GAZİANTEP'İ SARSMADI
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ise Suriye'de yaşanan gelişmelerin Gaziantep ekonomisini çok etkilemediğini belirtti. Gaziantep'in 167 ülkeye ihracatı olduğunu söyleyen Konukoğlu, "Sankopark'ta yüzde 20 oranında müşteri kaybı söz konusu, ciroda ise bir düşüş yok. Ancak Gaziantep'teki küçük esnaf yaşanan gelişmelerden etkilendi. Türkiye ile Suriye arasındaki durum elbette ticari yönden bir hasara yol açtı. Bu sorunların kısa sürede bitmesini arzuluyoruz. Sonuçta iki ülke vatandaşları etle tırnak gibidir" açıklaması yaptı.
THY Şam seferleri 1 Nisan'da duracak
Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon'un geri çekilerek Şam Büyükelçiliği'nin faaliyetlerini geçici olarak askıya alınmasının ardından Türk Hava Yolları da bu ülkeye yaptığı seferleri durdurma kararı aldı. İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Suriye'nin başkenti Şam'a haftanın her günü karşılıklı seferler gerçekleştiren THY, 1 Nisan 2012'den itibaren bu uçuşların bilet satış ve rezervasyon işlemlerini durduracağını açıkladı. Bu ayın sonuna kadar Şam seferlerine devam edileceği belirtilirken, şirketin resmi internet sitesi ve çağrı merkezinden 1 Nisan'dan itibaren uçuş rezervasyonu yapılmıyor. Bir süre önce Fransız havayolu şirketi Air France ve Suudi Arabistan Havayolları ülkede gerginliğin artması üzerine seferlerini durdurduğunu açıklamıştı.
En fazla Hatay'ı vurdu
Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nihat Kılıç ise Suriye'de ticaret yapan çok sayıda Türk işadamı olduğunu belirterek, "Sadece Hatay Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı, Suriye'de iş yapan 100 işadamı, oradaki işlerini dondurarak Türkiye'ye döndü" dedi. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerinden alınan bilgiye göre, Suriye'deki son gelişmeler hem kent, hem de bölge ekonomisini ciddi biçimde etkiledi. Suriye ile vizelerin kalkmasının ardından şehrin yıllık 500 milyon dolar ek kazanç sağladığını belirten Hataylı işadamları "Şimdi herkes alternatif ticaretin yollarını arıyor" açıklaması yaptı.
2 milyon turist geliyordu
Suriye ile vizelerin kalkması Adana, Mersin, Hatay, Urfa, Kilis ve Gaziantep başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da birçok şehre ciddi anlamda ticari canlılık getirmişti. Özellikle vizelerin kaldırıldığı 2010'da bölge ekonomisi için altınçağ oldu. Sadece Hatay'a 1.6 milyon, Gaziantep'e ise 2 milyon Suriyeli turist geldi. Bu rakam bugünlerde on binlerle ölçülüyor. Öte yandan iki ülke arasındaki ticaret hacmi de 2010'da 2 milyar dolara ulaşmıştı. Bakanlık verileri 2011 yılında ticaretteki düşüşün ise yüzde 20'nin üzerinde olduğunu ortaya koydu. 2012'nin ilk aylarında ise düşüş daha sert oldu. Aylık bazdaki düşüş yüzde 50'lere dayandı
|